Concert met orgel en saxofoon groot succes volgens Eugène de Groot

Niels de Klerk en Bruno Alonso prachtig op elkaar ingespeeld

Toch mooi dat De MooiSchijndelKrant steeds weer op evenementen wijst waar je anders niet van geweten zou hebben. Zo haalde een bericht in die krant vorige week woensdag mij ertoe over afgelopen zondag naar het concert in de Heilige Servatiuskerk met de organist Niels de Klerk en de saxofonist Bruno Alonso te komen. Voor mij niet helemaal een verrassende combinatie, die van orgel en saxofoon, omdat ik mij een lp-opname herinner van intussen tientallen jaren geleden waar die instrumenten goed bij elkaar bleken te passen. Zo ook nu weer. Het was alsof de sax met het technisch knappe spel van de Spanjaard, maar intussen goed in Nederland ingeburgerd geraakte, Bruno Alonso met zijn erg warme saxtimbre hier en daar gewoon zelf een orgelpijp was -zo goed hoorde zijn geluid in dat van het orgel. Het liet de brede inzetbaarheid van de sax weer eens zien, van barok en klassiek tot jazz. Alleen de pop ontbrak, maar in een kerk kun je ook niet álle soorten muziek verwachten. Voor de souplesse van het samenspel maakte het niet of Alonso zijn altsax of zijn tenorsax liet horen, zijn spel streelde de muzikale zinnen, te beginnen met Johann Sebastian Bach (een voor sax omgezette cellosuite en naar sax en orgel omgezette cantates). Alsof de 18eeeuwer Bach het zelf zo geschreven had, terwijl de sax pas in de 19de eeuw is uitgevonden. De jazzy Rapsodie van Paul Creston (1906-1985) was zo’n beetje de tegenhanger van Bach, maar paste goed in het zeer diverse programma, waarin de hoofdmoot werd uitgemaakt door de 19de eeuwse componisten Rheinberger, Brahms, Mendelssohn en Guilmant.

Het Smitsorgel liet zien wat het allemaal in huis heeft. Een goede organist, Niels de Klerk, achter een goed orgel blijkt betoverende muziek voort te kunnen brengen. Ik was zelf erg onder de indruk van de Passacaglia uit Sonate VII van Joseph Rheinberger (1939-1901). Dat is een stuk met een geweldige stuwkracht vanuit de bassen, een prachtig solowerk voor orgel. Niels studeert komende zaterdag af als Master of Music van het Fontys Conservatorium in Tilburg met een concert in de Sint Catharinakerk in Eindhoven om 17.00u. Hij was degene die in Schijndel het programma aan elkaar praatte en de ruim veertig toehoorders aan het eind uitnodigde bij zijn afstuderen aanwezig te zijn. De Catharinakerk is groot genoeg om heel wat belangstellenden een plek te geven. En dat zijn afstuderen een succes wordt, daar hoeft na zijn optreden in Schijndel geen twijfel over te zijn.

Zo bleek het concert een hele soepele presentatie van ruim een uur saxofoon en orgel als solo-instrumenten én (vooral) als in elkaar vloeiende klankbronnen in een zeer gevarieerd programma. Hulde voor dit initiatief van de Stichting Smitsorgel & Beiaard Schijndel (SSBS). Dat er nog vele mogen volgen!

Eugène de Groot