Feestelijkheden rondom de her-ingebruikname van het carillon 27 t/m 29 oktober

De aanleiding:

De afgelopen twee maanden was het stiller in het centrum van Schijndel dan normaal: het klokkenspel (c.q. automatisch speelwerk) was de mond gesnoerd door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten.

Aanleiding hiertoe was een ingezonden brief van iemand die in de buurt van de kerk was komen wonen en vond dat het automatisch speelwerk te veel lawaai maakte.

Deze ingezonden brief was aanleiding voor het bestuur van de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel om stadsbeiaardier Tommy van Doorn te vragen of er mogelijkheden waren om de briefschrijver enigszins tegemoet te komen.

En dat bleek te kunnen: Tommy van Doorn beaamde dat de automaat echt heel schel klonk door de sterk verouderde techniek. De computer kende maar één stand: hard. De hamers aan de buitenkant van de klok waren bepaald niet bevorderlijk voor een mooie klank. Omdat het carillon in een lage toren hangt met bebouwing in onmiddellijke nabijheid was dit geen goede combinatie meer.

Dankzij de spontane medewerking van gemeente Meierijstad en het fantastische werk van de firma Eijsbouts kan aanstaande vrijdag 27 oktober de gerenoveerde beiaard tijdens een officiële bijeenkomst van genodigden weer in gebruik worden genomen. 

De feestelijkheden:

Afbeelding met overdekt, speelhal, vloer, automaat

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe jukebox

Vrijdag 27 oktober zal stadbeiaardier Tommy van Doorn van 18:30 – 19:30 uur beiaardspelen onder het mom van: “U vraagt, wij draaien”. Hij heeft een speellijst met maar liefst 80 nummers gemaakt waaruit iedereen een keuze kan maken met het verzoek om zijn/haar keuze te spelen.

Dus wil je weten hoe jouw favoriete nummer klinkt vanuit de toren gespeeld door Tommy van Doorn op Schijndels prachtige mooie beiaard? Kom dan vrijdag tussen halfzeven en halfacht ’s avonds naar de toren op de Markt en maak je wens kenbaar.

Bells Lab

Zaterdag 28 oktober staat er tijdens de markt van 11:00 uur tot 16:00 uur een rijdende beiaard op de markt: het Bells Lab van de Belgische beiaardier Jan Verheyen. Het publiek kan dan van heel dichtbij zien hoe een beiaard technisch werkt en hoe het instrument met zijn stokkenklavier door een beiaardier bespeeld wordt. Jan Verheyen zal zelf deze toerbeiaard bespelen, maar ook de amateur beiaardiers Joost van de Werf en Paul Schiphof zullen gedurende de dag van zich laten horen.

Bijzonder beiaardconcert

Zondag 29 oktober zullen beiaardier Rosemarie Seuntiëns en accordeonist Dominique Paats vanuit de toren een heel bijzonder concert verzorgen van 15:00 uur – 16:00 uur. 

Via een geluidsinstallatie zal de accordeon beneden goed te horen zijn en wordt daarmee in balans gebracht met het carillon.