Vrijdag 14 oktober: The General met orgelimprovisaties door Geert Vierling

Met vereende krachten.

Vrijdag 25 oktober 2019 vond het eerste samenwerkingsproject plaats tussen de Filmclub Schijndel en de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel. Toen werd in de Heilige Servatiuskerk de stille film The Kid (1921) van Charlie Chaplin vertoond met orgelimprovisaties door Geerten Liefting.

De belangstelling was groot en het publiek beloonde de organist en de beide organisaties met een daverend applaus. Voldoende reden om een dergelijke voorstelling nog eens te herhalen.

Vrijdag 14 oktober om 20:00 uur gaat het weer gebeuren: de stille film The General uit 1926 onder regie van Clyde Bruckman en Buster Keaton, ditmaal met orgelimprovisaties van Geert Bierling.

Film omschrijving

Johnny Gray (Buster Keaton) houdt in zijn leven van twee dingen: zijn trein (“The General”) en zijn Annabelle Lee. Als de burgeroorlog begint wordt hij geweigerd voor het leger, omdat hij meer waarde heeft als machinist. Annabelle denkt dat haar vriendje een lafaard is. Spionnen van de Unie veroveren ‘The General’ met Annabelle aan boord. Het is nu aan Johnny om zijn beide geliefden te redden.

Organist

De orgel-impovisaties bij de stille film worden gerealiseerd door Geert Bierling.
Geert Bierling (1956) studeerde de hoofdvakken orgel, piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven. 

Sinds 1990 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam en vanaf 1996 tot en met de zomer van 2022 was hij stadsorganist van Rotterdam en bespeelde in die functie het Standaartconcertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis en het vier klaviers Flentrop orgel in Concertgebouw De Doelen. Vele jaren was hij hoofdvakdocent orgel en clavecimbel aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Deze functie legde hij in 2009 neer om meer tijd te kunnen besteden aan onderzoek naar de achttiende-eeuwse klaviertranscripties rondom Bach, Händel, Walther & Vivaldi en de uitvoering daarvan.

Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als clavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op als solist en in ensemble verband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als improvisator op orgel, piano en harmonium bij klassieke zwijgende films.

Wilt u verzekerd zijn van een zitplaats met zicht op het scherm?

Dan dient u zich aan te melden via de website van de Filmclub Schijndel www.schijndelfilm.nl.

Er zijn slechts 150 zitplaatsen in de kerk beschikbaar met zicht op het scherm.

Vrijdag 14 oktober 20:00 uur Heilige Servatiuskerk Schijndel.