Educatie

De Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel vindt educatie met betrekking tot het klinkend cultureel erfgoed wat Schijndel rijk is van wezenlijk belang. Het streven is dan ook om voor jong en oud educatieve programma’s te ontwikkelen rondom het monumentale Smits-orgel en het prachtige carillon van klokkengieterij Eijsbouts uit Asten. Voor 2022 ligt het accent in de programmering van de orgelconcerten op de jeugd.

In samenwerking met de Stichting Ukkepuk Concerten start het concertseizoen dit jaar op zondag 26 juni om 11:00 uur met een een Ukkepuk-orgel-concert voor de allerkleinsten: de 0 – 5 jarigen. Organist Tommy van Doorn heeft in overleg met Margré van Gestel een speciaal programma samengesteld wat tot de verbeelding van deze ukkepukken spreekt. Die kleintjes komen natuurlijk niet alleen! Dus ouders, opa’s en oma’s: komt gezellig met je (klein)kind(eren), of het hele gezin naar dit Ukkepuk-concert. Het aantal ukkepukken bij een Ukkepuk-concert is gelimiteerd tot 30. Men moet zich vooraf aanmelden. Mocht er een overweldigende belangstelling zijn voor dit Ukkepuk-orgel-concert van 11:00 uur, dan wordt het concert om 12:30 uur herhaald. 

Poster ontwerp: Vera Damhuijs

Speciaal voor de basisschooljeugd in Schijndel staan er op dinsdag 4 oktober vier voorstellingen van “Polle de orgeljongen” gepland in de Heilige Servatiuskerk. Alle basisscholen in Schijndel hebben een uitnodiging ontvangen om met twee groepen naar een van deze voorstellingen te komen. In de week van 10 oktober kunnen de kinderen op school in de klas kennismaken met het Doe-orgel, een bouwpakket van een mini-pijporgel wat door de kinderen zélf (onder begeleiding) in elkaar gezet moet worden. Op die manier krijgen ze inzicht in en praktische kennis van de technische werking van een pijporgel.